Diensten
Documentatie

"Leek het hier maar op een apotheek."

 

In een apotheek verloopt elke belangrijke handeling volgens een vast protocol.

De GIS-praktijk ziet er vaak anders uit. Door de tijd ontwikkelt zich een aantal gewoonten in het werken met gegevens. Het ene werkproces is meer recent dan het andere en de gebruikte techniek verschilt.

 

Een GIS legt relaties tussen gegevens op basis van kolommen uit een tabel, maar ook op basis van geografische ligging. Gegevens uit verschillende bronnen die niet op elkaar zijn afgestemd, kunnen toch gekoppeld worden en nieuwe informatie opleveren.

 

Met de mogelijkheden komt ook de kwetsbaarheid in beeld: gegevens zijn in verschillende varianten opgeslagen, het is niet altijd duidelijk wat het stam-gegeven is en wat het afgeleide, versies "lopen uit de pas" of gegevens worden verwijderd terwijl ze in een andere omgeving nog nodig zijn. Dit leidt tot dubbel werk en onzekerheid over de actualiteit van de gegevens.

 

Aardbij inventariseert voor u hoe de zaak nu precies in elkaar zit. Minstens zo belangrijk is de stap die volgt: het opstellen van documentatie die een veilige werkwijze vastlegt. 

 

Contact ... of doorgaan op de ingeslagen weg?
(met dank aan bitsandpieces.blogspot.com)